Skaffa rutiner för hemstädning 

Att rutiner kan hjälpa är något som folk säger av en anledning. Det går till exempel att skynda på och underlätta städningen genom att man har fasta och bra rutiner. 

Att tänka på för sina städningsrutiner 

Först måste man se till att planera in vad man faktiskt ska ha för rutiner. Att ha rutiner är bra, men alla rutiner är inte per automatik. Börja med att väl genomförd planering. Det kan till exempel gå ut på att man först ser över sin bostad. Hur stor är den? Finns det några svåra delar att städa? Hur måste man städa den och hur lång tid uppskattas det att ta? 

När det är gjort man kan fortsätta med sin planering för att ta fram rutiner till hur själva städningen faktiskt ska gå till. Att veta var man ska börja är bra att planera in. Det kan vara så att man föredrar att städa genom att bara “hoppa rakt in i det”. Det vill säga att man inte tänker så noggrant hur man gör det, utan det bara sker. Det är förstås inget fel i att göra det, men med en tydlig rutin underlättar det. 

Att alltid börja städa i ett rum kan ha en viktig psykologisk effekt. Man ska även se till att fundera över vilket rummet är. Att börja med vardagsrummet är vanligt, oftast för att det är relativt lättstädat. Då blir det en mjukstart som gör att man kommer in i det. Men att istället börja med köket eller ett badrum kan också ha sina fördelar. Då betar man av ett av de tyngsta rummen direkt, vilket innebär att det troligtvis bara kommer att bli lättare ju längre in i städningen man kommer. 

Dammsugare städare rengöringStorstädning eller vardagsstäd? 

Rutinerna kan också variera sig beroende på vad det är för typ av städ som man håller på att genomföra. Är det ett vardagsstäd behöver det absolut inte se likadant ut som om man storstädar. När det gäller vardagliga städ kan de oftast göras på olika sätt. Vissa gånger kanske man bara ska plocka lite, då gör man det. Andra gånger drar man dammsugaren lite snabbt genom vardagsrummet och köket. 

För den typen av städ är det inte lika allvarligt. Men att ha och använda sig av sina rutiner inför stora städ är alltid att föredra. Här gäller det dock att hitta något som man själv gillar. Att städa gör alla på olika sätt, därför ska man göra det som passar en bäst personligen.