Kontrollera om du har en vattenläcka hemma

Läcka vattenVattenläckor och vattenläckage kan uppstå i hemmet av olika anledningar och kan vara svåra att upptäcka. När tydliga tecken på en vattenläcka uppmärksammas brukar det visa sig i hemmet och då har en större skada redan skett. Faktum är att det vanligaste med vattenläckor är att de till en början är väldigt små och med tiden skadar hushållet mer än nödvändigt. Därför är det bra att vara extra varsam och ta till åtgärder som du sannolikt kommer minimera skadorna med vid en eventuell vattenläcka. Så hur gör du det? Det ska vi titta närmare på nedan.

Kontrollera din vattenmätare

Det är lätt hänt att glömma bort sin vattenmätare i hemmet. Därför kan det vara bra att titta till den med jämna mellanrum. Ha det som en rutin för att säkerställa att allt står rätt till. En indikation som går att utläsa från din vattenmätare som kan tyda på en eventuell vattenläcka är om den visar en plötslig ökning.

En annan kontroll som kan ge dig ett svar på om du har en vattenläcka eller ej via din vattenmätare är genom denna process.

  • Först ska du ta dig till din vattenmätare.
  • Se till att stänga av ventilen på huvudvattenledningen i hemmet.
  • Kontrollera noga att alla kranar är avstängda.
  • Ta en sista titt på din vattenmätare. Om den fortfarande ger ifrån sig tickljud så har du antagligen en vattenläcka.

Vattenläcka från vitvaror

Utöver läckor från exempelvis rör och hemmets byggnadskonstruktion så kan vattenläckor även uppstå från vitvaror i hemmet. En vanlig vitvara i hemmet som utgör den största majoriteten av vattenläckor när det kommer till vitvaror är diskmaskinen. De två vanligaste orsakerna till en vattenläcka från en diskmaskin är ett igensatt filter eller att den är överbelastad. Läckan utmärker sig vanligast genom att vatten rinner ut från botten av diskmaskinen. Testa denna process om du misstänker en vattenläcka från diskmaskinen och se om det gör någon skillnad.

  • Diskmaskinens strålar ska riktas om.
  • Töm filtret och rengör diskmaskinen.
  • En del diskmedel kan skapa för mycket skum som skapar oreda för tätningarna. Det du kan göra är att testa ett annat diskmedel.

När du testat denna process så kan du se om problemen fortsätter eller inte. Om det fortsätter ska du kontakta en VVS-montör.

Anlita ett proffs vid en vattenläcka

För att vara på det klara så är det alltid bäst att ta till professionell hjälp vid en vattenläcka. Du kan göra saker i förebyggande syfte för att hitta läckan innan en större skada är skedd. Eller exempelvis testa dig fram med de ovanstående tipsen för diskmaskinen innan du kontaktar ett proffs. En vattenläcka ska ses allvarligt och de kan vara komplexa. Därför är det alltid bäst med professionell hjälp i form av en VVS-montör.